bObles til voksne: 3 hurtige træningsøvelser før skiferien

Når dagen byder på…statsforvaltningen og samarbejdsmøde !

First: Lad i dag være en god dag. Det er jo “opturs-onsdag” faktisk ! Så hvis du blot vil gyde gylle af i mit kommentarfelt, så please lad vær <3 Jeg er en god mor – og det er du helt sikkert også. Min ex er en pisse god mama – og din mand, kæreste, ex, kone er helt sikkert også en pisse god forældre.

Det er en touchy dag i dag. Samarbejdsmøde ! Jeg er edderspændt og edder-nervøs. Jeg glæder mig til at komme i gang med mødet, men jeg frygter det også pisse meget. For jeg ved af gode grunde ikke hvad der skal ske. Jeg har aldrig prøvet det før. Heldigvis. Eller egentlig “desværre”. For tænk sig at man i dagens Danmark, helt gratis, kan få råd og vejledning af nogen børnesagkyndige – men så få bruger det ! Jeg ville ønske, at jeg allerede for et år siden – da vi lige var blevet skilt – skulle til det her samarbejdsmøde.

Jeg tør nemlig godt vove den påstand at mange skilsmisser, hvor der er børn indblandet, ville forløbe mindre konfliktfyldt, hvis der var et obligatorisk samarbejdsmøde helt i starten !

Og sådan er det faktisk i Norge. De er altså kloge de nordmænd – og fremtidssynede ! Først har de et krav om 1 times samarbejdsmøde / psykologhjælp / mægling efter skilsmissen – og guleroden må siges at være, at hvis dette møde ikke gennemføres, så er der lukket for kassen fra staten. Så fx kan der ikke søges om øget børnebidrag, hvis man ikke er til mægling først. Hvis forældrene stadigvæk har svært ved at finde ud af det med hinanden efter denne første time, kan de få op til 7 timers gratis rådgivning. Og i Norge er det primært psykologer og familieterapeuter, der står for rådgivningen, hvor det i den danske Statsforvaltning i høj grad er jurister.

Og skal man så lige sammenligne lidt tal og statistik (and I like that): (tal fra Politikken, maj 2014)

 • Danmark og Norge har næsten lige mange indbyggere mhv 5.6 millioner i DK og ca 5 millioner i Norge.
 • I 2013 var der 9.736 skilsmisser i Norge og 18.872 i Danmark.
 • Det danske retssystem afgjorde i 2013 2.441 sager om samvær mellem forældre og børn.
 • I Norge starter mellem 1.000 og 1.500 forældrepar hvert år en sag i retssystemet om bopæl og samvær. Men 80 % bliver enige undervejs, og blot 200 til 300 sager bliver afgjort af domstolen.

Og er det ikke bare gode tal og tendenser ? Hvor ville jeg ønske at tendenssen var den samme i Danmark. For børnenes skyld. For det ER dem fokus er på i skilsmisser med børn. Det skal det være i hvert fald. Barnet skal fungere i den givne samværs- eller deleordning. Barnet skal trives. Barnet skal have rare og trygge omgivelser. Barnets behov skal opfyldes – nichts weiter !

Så med de tanker i baghovedet, noter i notesbogen, rystende hænder, bævende læber og en lidt urolig mave vil jeg her kl 13.00 sætte mig i stolen hos Statsforvaltningen i Sydhavnen til vores samarbejdsmøde og påbegynde en dialog for et forhåbentlig bedre samvær og kommunikation for og omkring Lilletut.

Wish me luck !

Har du prøvet det samarbejdsmøde eller Statsforvaltningens næste skridt ? Og / eller har du tanker eller meninger omkring “Den norske model” ?

(Og husk tonen, tak<3)

IMG_6320

   

3 kommentarer

 • Nicoline

  Hvor ville jeg dog ønske at der havde fandtes samarbejdsmøder dengang mine forældre blev skilt (ca. 1992). Jeg er selv en af de børn som har lidt under forældre som ikke kunne tale sammen, og de endte i landsretten for at få afgjort hvem som skulle have forældremyndigheden over mig.
  Jeg er i dag 24 år, og selv mor til en pige på knapt 4 år. Og det sidste i verden jeg ønsker for hende, er to forældre som taler grimt om hinanden og ikke kan tale sammen, ligesom de forældre jeg voksede op med. Deres stridigheder har helt sikkert præget mig, og gør det sikkert også den dag i dag (uden at jeg selv er bevidst om det). Så hvis man har muligheden for et samarbejdsmøde om sine børn, så tag det. Det er det bedste råd jeg som tidligere skilsmissebarn kan give….☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Nicoline <3 Og hvor er jeg ked af at din barndom var præget af det. Det skal ingen børn opleve ! Kæmpe kram til dig. Og din datter 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Københavnerhjerte

  Skilsmisse er fandens hårdt. Jeg har lige læst dit seneste indlæg, og hvor er jeg glad på jeres vegne at det gik så fint.

  Jeg skal selv til konfliktmægling på selvsamme adresse i fremtiden, og alle de der nerver og hvad der end kommer på besøg, ligger allerede og ulmer.

  Desværre bliver vores nok ikke så positivt, det ligger ikke i kortene. Men hvis bare vi kan få lidt ud af det, så har det været det hele værd.

  Pøj pøj med samarbejdet. Det er en fed ting når det lykkedes, for alle parter. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

bObles til voksne: 3 hurtige træningsøvelser før skiferien