En bid af Lilletut...

Six-pack til børn – crazy forældre eller crazy børn?

Jeg har lige set et skørt program på DR Ultra. Et program, der dels provokerede mig som fysioterapeut og som mor, og som fik mig til at krympe tæerne helt sammen. Hvorfor sidder små børn på 11-12 år og fortæller om at de vil have six-pack, biceps og “fedtet” fra maven væk? Hvorfor bekymrer de sig om det, når jeg ikke engang gør? (Eller burde jeg bekymre mig lidt mere mon?!)

Helt sikkert skal børn være fysisk aktive, som Sundhedsstyrelsen tilråder det 60 minutter om dagen – ingen tvivl om det. Men det skal jo være sund fysisk aktivitet. Sunde måder at have pulsen op på. Sunde måder som ikke belaster og nedbryder deres små kroppe mere end de gavner. Den bedste fysiske aktivitet for mindreårige er alsidig motion, så deres muskler, sener og led bliver belastet og udviklet alsidigt. Alsidighed, alsidighed og mere alsidighed. En alsidig styrke i hele kroppen, en ligevægt.
Hvor har jeg bare haft alt for mange unge teenagere i mit arbejde på hospitalets offentlige idrætsklinik, som netop gennem en længere periode har belastet deres krop forkert og ofte alt for meget, og herved fået stærke – og for nogen invaliderende – smerter i bevægeapparatet, herunder særligt knæ og ryg. For det kommer til at betyde noget på længere sigt, når man bruger sin krop forkert. Alting hænger sammen og fremkommer af en grund. Im sorry men der er en meget kontant sammenhæng for de fleste. Er man i tvivl om ens barn – eller en selv – bevæger sig og/eller belaster kroppen forkert og uhensigtsmæssigt, vil jeg personligt råde en til altid at søge professionel hjælp. Det kan bare betyde så meget i negativ retning at lade være. En fysioterapeut, en offentlig idrætsklinik eller lignenede vil kunne hjælpe.  

For når man sad og så det føromtale program om børnene og deres ønsker om six-pack og veltrænethed, så man hvor forkert de lavede de enkelte øvelser. Da pigen viser, hvordan hun forsøger at lave squats, kan jeg nærmest mærke hvordan hendes “kissing knees” bare slider hendes brusk op på indersiden af knæet, og hvor forkert et træk hun har på knæets strækkesene. Av mit knæ – og hendes lige om lidt. For slet ikke at nævne hendes ukontrollerede bevægelser i hendes såkaldte mavebøjninger, hvor ryggen bliver belastet helt skævt.
Og drengen der må stoppes fordi han laver styrkeøvelser i 3-4 timer dagligt – også med en kvalitet i øvelserne der jo slet ikke er tilstede. Man siger i idrætsforskerkredse at de små kroppen slet ikke kan gavne af hård styrketræning. Altså at deres muskler slet ikke fysiologisk kan blive større, det er bare ikke fysisk muligt for børn under 12-13 år. Det de kan gavne af, er at lære teknikken bag de enkelte styrkeøvelser, sådan så de er parate til at udføre øvelserne helt korrekt, når de bliver gamle nok, og deres kroppe kan tage imod den hårde træning. Det de børn i programmet laver er altså stort set spild af tid, og belaster deres kroppe uhensigtsmæssigt som den eneste “effekt”.  

Åhh, hvor er der mange glæder som forældre. Her tror man at man støtter ens barn i noget rigtig sundt, for at (måske) at finde ud af, at man i stedet har støttet dem ind i en ond cirkel af uhensigtsmæssig bevægelse. For slet ikke at tale om de sundhedsidealer omkring det at være tynd, de får med sig. Puh, jeg synes ikke det var rart at se. Var der nogen af jer, der så det? Tænkte I noget andet end jeg? Især jer, der ikke har en sundhedsuddannelse bag jer?

Bortset fra det så er Lilletut blevet syg igen med feber! I dag havde de sendt 4 børn hjem fra vuggestuen med feber, og Lilletut var en af dem. Endda med beskeden: “Og hun er ikke velkommen i morgen, I kender jo reglerne” Øh, nåhr ja,m det gør vi vel – nu! Men nu har hun jo også været pencillin fri i to dage knapt, så det må vel også være tid til endnu en omgang feber. Helt ærlig HVER gang hun stopper en pencillinkur får hun feber 2-3 dage efter. Det kan da ikke være rigtigt!! Feberdagbogen, som vi fik på Riget for en uges tid eller to siden, er allerede fyldt alt for meget ud. Dumme sygdom, stop så.

   

Kommentarer lukket til Six-pack til børn – crazy forældre eller crazy børn?

 • Kathrissen

  Jeg så de samme børn, tror jeg, i Aftenshowet forleden og blev simpelthen til at slå væk!Hvad sker der for at pigen skubber sit maveskind (der var jo ikke ét gram fedt på hende) ned og siger at, ’så kan man bedre se mine mavemuskler’! Jeg bliver forarget som menneske og som mor – som du selv skriver skal man styrke sine børn i sunde vaner, men i min verden er den indstilling til træning og den kropsopfattelse på ingen måde sund. Og hvad lærer DR Ultra ikke de børn, der ser det program! Og hvorfor hulan kan de mødte ikke se at der er noget fuldstændigt grotesk i den måde at tænke på, når man kun er 12.Stakkels lilletut! Du skrev et af det forrige indlæg at hun bliver syg efter at have brugt et bestemt penicillin mærke? Er det ligesom hun er blevet nu? For en hurtig søgning på pro.medicin.dk viser at det er samme virkemiddel der er i de to præparater du nævner. God bedring til hende <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa, Ja, det var de samme børn!! DR valgte at vise udsendelsen igen, fordi den havde skabt så meget snak. Men jeg sys godt nok også det er forkasteligt, at vise den på en børnekanal…for ja, sidder der nu ikke bare alt for mange andre, og tænker at det vil de også. At det er sejt!! Men, wouw, det er det jo ikke! Puha, håber virkelig der er nogen klasselærer, der fortæller dem omkring sundhed og usundhed i skolen.Og ja, jeg er godt blevet gjort opmærksom på at det er det samme virkbare stof i de to pencillin præparater!! Den søgning lavede vores egen læge vist ikke! ? Men korrekt, hun har nu fået høj feber igen (på 3.dag nu) efter at have afsluttet en pencillinkur mod mellemørebetændelse. Jeg prøvede at få fat på vores tilknyttede ambulatorie på Riget i fredags, men de har kun åben mandag og onsdag (??). Jeg sys det er mistænkeligt. Det er hver gang!! (4 gang nu)Tak for dit svar og fordi du læser med :)KH Kat

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja puha!Og hvor synd at hun er syg igen 🙁 God bedring..

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

 

Næste indlæg

En bid af Lilletut...